Rewolucyjne Jagody i Tabletki Acai – opinie czy to super jedzenie dobrze wpływa na zdrowie?

Jagoda Acai od dawna jest znana z tego, że jest prawdziwymi bombami witaminowymi i zdrowotnymi.

W odróżnieniu od typowych owoców, takich jak truskawki, borówki czy maliny, jagody szybko zdobywają popularność za sprawą potencjalnych korzyści, jakie gwarantują naszemu zdrowiu. Są one jednym z najchętniej jedzonych owoców w dolinie Amazonki, a teraz zyskują też światową sławę.

Obecne badania w Wielkiej Brytanii wykazały, że większość ludzi nie dodaje do posiłków zalecanej ilości warzyw i owoców. To sprawia, że w dużej mierze pozbawione są one witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy, które mogłyby bardzo poprawić ogólny stan naszego zdrowia.

Czym są?

Pochodzą z Ameryki Południowej oraz Środkowej i tworzą podstawę diety wśród tubylców. zawdzięczają to swojej wyjątkowej fakturze oraz fantastycznemu smakowi. Owoce te są bogate w witaminę C oraz w przeciwutleniacze. Jagody są ciemno fioletowe, przypominają tym samym winogrona. Rosną w kiściach wysoko na drzewach, dlatego ci, którzy chcą je pozyskać, muszą te kiście starannie ściąć. Acai zostały postawione wysoko na liście jedzenia typu ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity).

ORAC jest wyznacznikiem tego, jak dobrze antyoksydanty mogą poradzić sobie z wolnymi rodnikami. Im wyższa ocena, tym lepiej dany produkt pomaga w organizmowi w walce. Mają dwa razy tyle przeciwutleniaczy co borówki i niemal dziesięciokrotnie ich więcej niż winogrona. Tradycyjnie jagód tych używa się do zbijania gorączki, leczenia problemów ze skórą, trudności z trawieniem czy zakażenia pasożytami, aczkolwiek badania nie wykazują jeszcze jasno tej zależności. Mimo to, nie ma wątpliwości, że mają ogromny potencjał, który może być wykorzystany dla poprawy naszego zdrowia.

Jakie są korzyści z jedzenia jagód?

Wysoki wynik ORAC

Jak wcześniej wspomniano, acai mają bardzo wysoki wskaźnik ORAC, To oznacza, że są fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy. Jagody mają również ogromną ilość substancji bioaktywnych, wliczając w to sporą liczbę substancji fitoodżywczych, od związków rozpuszczalnych w tłuszczach/lipofilowych, do rozpuszczalnych w wodzie/hydrofilowych.

Wyciągi z euterpy zawierają różnorodne związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniaczowych, w tym dostępne w dużej ilości izoorientynę oraz kwas wanilinowy, jak również chryzanteminę oraz cyjanidyno-3-rutynozyd. Te substancje zwykle mają działanie przeciwutlenieniowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz chroniące serce.

Dobre źródło błonnika

One są dobrym źródłem błonnika. Błonnik jest niezbędnym elementem służącym do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wielu z nas nie spożywa go w ilościach dostatecznych dla poprawy stanu zdrowia.

Jagody dla zdrowego serca

Badania wykazały w ostatnich latach, że spożycie jagód wpływa korzystnie na nasz organizm. Wynika z nich, że jagody są doskonałym źródłem polifenoli, zwłaszcza mikroelementów, antocyjanów i wspomnianego wcześniej błonnika. Badania na zwierzętach również wykazały korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, chociaż muszą być powtórzone z wraz z ludzkimi odpowiednikami, by potwierdzić rezultat.

Wspomaga system odpornościowy

Acai jest bogata w witaminę C, która jest niezbędna do funkcjonowania zdrowego i silnego układu odpornościowego. Badania wykazały jej potencjał, ale w tym celu trzeba zrobić jeszcze szereg innych działań, by to wykazać. Eksperymenty z roku 2006 wskazują, że przeciwutleniacze w jagodach mają zdolność do przenikania do komórek ludzkich, gdzie w małym stopniu przerywają proces utleniania.

Co jeszcze powie o nich nauka?

Jagody pewnością mają bardzo obiecującą przyszłość w świecie przeciwutleniaczy. Niestety, kiedy pewne produkty stają się popularne, narasta wśród nich wiele sprzecznych i błędnych informacji. Niektórzy opowiadają niestworzone rzeczy o tych owocach, rzeczy, które nie zostały jeszcze w ogóle zbadane przez naukę, jak choćby cudowny wpływ na odchudzanie czy też leczenie chorób. Ważnym jest, by pamiętać, że nie zastąpią nam porządnej, zbilansowanej diety.

Podsumowanie

Jagoda oraz chlorella świetnie smakują w smoothie, koktajlach i szejkach. Wrzuca się go do tego samego worka, resztę silnie antyoksydacyjnych produktów z przeciwutleniaczy ze względu na jego wysoki wynik na skali ORAC.

Jednakże, zanim zaczniesz spożywać, skontaktuj się z lekarzem, żeby dowiedzieć się, czy pozwala ci na to stan zdrowia oraz przyjmowane leki.

Rewolucyjne Jagody i Tabletki Acai – opinie czy to super jedzenie dobrze wpływa na zdrowie?
4.5 (90%) 2 votes